Китайската кухня се дели на "осем главни
кухни на Китай" според региона и начина на приготвяне: шандунска,
хунанска, съчуанска, фудзиенска, кантонска, на Дзянсу, Джъдзян и Анхуей.
Китайската кухня е богата и разнообразна.
Формирането на китайската кухня през
вековете е свързано с историческото развитие на страната, регионалното
разпределение, географската среда и усъвършенстването на готварските методи. От
8-те главни кухни на Китай кантонската, съчуанската, шандунската и хунанската
са основни, т.е. свързват се с определението "китайска кухня".
Всяко ястие в китайската кухня е
съставено от поне 2 основни съставки: zhǔshí(букв. "основна храна") – ориз, фиде или mantau
(кръгли хлебчета, приготвени на пара), които са въглехидратен източник на
нишесте, и cài (букв.
"зеленчук") – зеленчуци, риба, месо и други елементи, които са
източник на растителни или животински белтъчини.
Китайската кухня има култура на хранене.Китайците се хранят бавно, с настроение и мисъл. Започват с чай, следват студени предястия, основни ястия, придружени от задължителната купичка ориз.Характерно за китайските ястия е, че се приготвят на малки късчета, за да може по-лесно да се хващат с пръчиците.
Древните китайци считали използването на нож и вилица за варварство, тъй като възприемали тези прибори за оръжия. Рязането на храната от гостите пък се считало за нелюбезно.
Характерната китайска супа се консумира последна, сервирана в малки порцеланови купички с порцеланови лъжички.
Допълнителното посоляване или подправяне на храната е обида за готвача, тъй като той е натоварен със задачата да овкуси ястието. Изцапаната покривка на масата означава, че храната се е харесала и готвачът я прибира, приемайки комплимента.
Оризът – визитката на китайската кухня по света
Първата асоциация, която предизвиква китайската кухня, е ориз. Въпреки това, в Северен Китай предпочитат фиде и mantau, а в Южен Китай консумацията на ориз е доста по-висока. Във формална обстановка не винаги се сервира ориз, независимо, че е основна храна в китайската кухня.
Месото в китайската кухня
Китайската кухня залага на свинското месо. То се счита за най-вкусно и най-ароматно. Китайците предпочитат свинското пред телешкото по религиозни и икономически причини, но и защото е по-лесно смилаемо.
Ястията с риба също се консумират често в китайската кухня. Рибата се готви и сервира цяла, за да е възможно най-прясна. С пръчици за хранене се откъсват парченца от нея. Пилешкото също е предпочитано месо в китайските ястия, като се комбинира предимно със зеленчуци. Вегетарианството е характерно най-вече за китайските будисти.
Подправките – финалните щрихи в китайската кухня
Соевият сос е запазена марка на китайската кухня. Гъстата течност от соеви зърна и сол или ферментирало соево брашно, придава уникален вкус на китайските ястия и е силен антиоксидант. Разбира се, не бива да се прекалява с него, тъй като е с високо съдържание на готварска сол.Соевата паста също е широко използвана, заради антитоксичния ефект и прекрасния вкус. Джинджифилът се използва пресен, изсушен или на прах. Карамфилът и канелата също са сред топ подправките в китайската кухня.
Здравословна ли е китайската кухня?
В миналото китайците консумирали предимно ориз и свежи зеленчуци. След индустриализацията китайската кухня става по-масова и разнообразието довело до понижаване на здравословните й качества.Високата консумация на мазнини и животински протеини е причина за редица хронични заболявания сред китайското население.
Няма коментари:
Публикуване на коментар