Тестени

Пърленка

Продукти:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
6 с.л. олио
1/2 с.л. сол
1/4 с.л. захар
сминдух
чубрица
червен пипер
Брашното се пресява. Добавят се маята, захарта и солта, разбърква се. Налива се олиото, на части се добавят 200-250 мл хладка вода и се разбърква. Меси се върху набрашнена повърхност 5-6 минути. Оставя се да втаса покрито и след това тестото се разделя на 3-4 топки. Всяка се разточва на тънка кора и се поставя в намазнена тава. Полива се с олио, поръсва се със сирене,кашкавал, червен пипер, чубрица и сминдух. Пече се в предварително загрята до температура 250 С фурна.


Питка

Продукти:
500 гр брашно + за омесване
1/2 кубче прясна мая
250-300 мл вода
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио
1 с.л оцет


В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме да шупне 20 минути.Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая.
След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го по желание. Слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.
Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам. Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио, но така вече не е постна.

Вита баница

Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
3 яйца
300 гр. сирене
олио
Начин на приготвяне:
Смесва се содата с киселото мляко. Разбиват се яйцата, после се слага млякото, олиото и накрая сиренето. Взема се 1 кора и се маже с олио. Слага се 2ра кора върху първата и върху  нея се нанася  от сместа. Корите се завиват на руло, като първото руло се завива на охлюв, а останалите се редят около него."Охлюва" се слага в средата на тавата(намазана с мазнина). Повтаряме процедурата докато свършат корите. Накрая мажем с олио и яйце.
Пече се в предварително загрята фурна на около 200 градуса, докато се зачерви добре.

Бохча

Продуктите:

400 гр.пилешки гърди
200 гр, гъби
50 мл. бяло вино или розе
50 гр.топено сирене
5-6 кисели краставици
200 гр. заквасена сметана
100 гр.кашкавал
1 готов селски хляб 
подправки: сол,кимион,черен пипер,къри,риган 


Приготвяне:

В дълбок тиган сложете малко олио ,когато се сгорещи добавете пилешкото и гъбите.
Задушете ги за кратко,добавете виното ,киселите краставици и топеното сирене.
Когато виното се изпари добавете сметаната и гответе на бавен огън до като се сгъсти.
Накрая добавете подправките.
Махнете част от повърхността на хляба и го издълбайте.
Напълнете го с плънката.
Сложете кашкавала и още топено сирене и запечете за около 10 минути във фурната на горен реотан. Сложете капачето отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар