Основни ястия

Скумрия на скара

Необходими продукти:
2 скумрии
4 с.л. олио
сол 
черен пипер
девесил
лимон

Приготвяне:
Измийте добре и почистете рибата от вътрешности и перки. Приготвяте марината от олио, лимонов сок, сол, черен пипер и девесил. С тази марината поливате рибата и я прибирате в хладилника около час. Загрява се скарата и скумриите се пекат от двете страни.
*Скумрията може да се поднесе с различни гарнитури: зеле с моркови, варени картофи, картофи соте и други.

Яхния със свинско месо и картофи

Продукти:
2 вратни пържоли(или друго месо)
4 средно големи картофа
2 моркова
1 глава лук
1 консерва домати
червен пипер
черен пипер
сол
дафинов лист
магданоз

Начин на приготвяне:
Месото се запържва в загрятата мазнина. След като се зачерви от всички страни се прибавят картофите, морковите и лука. Задушаваме ги и после отдръпваме тенджерата от котлона. Поръсваме с червен пипер, добавяме консервата и наливаме вода, колкото да покрие картофите. След което връщаме на котлона да поври на тих огън. Не го правим на котлона за да не загори червения пипер. Когато всичко омекне, добавяме подправките и оставяме още 5 минутки, да си пуснат аромата.
* Тази яхния може да се прави и с друг вид месо или просто да бъде постна.

Пилешка кавърма

Необходими продукти:
500 гр пилешко филе
1 глава лук
250 гр гъби
1 бр червен пипер
1 бр морков
2 бр домати
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. брашно
подправки - червен пипер, черен пипер, сол, чубрица, пикантина, дафинов лист

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета по желание. Запържва се в мазнина. Лукът, гъбите, пипера и моркова се нарязват на ситно и се добавят към месото. Задушават се 15-20 минути. Прибавят се настърганите домати, брашното и подправките. Ястието се пече във фурна за 30 мин.

МУСАКА

Необходими продукти:
1 кг картофи
600 гр кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 гр домати от консерва
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
Необходими продукти за заливката:
300 гр кис. мляко
2 яйца
100 гр кашкавал
сол

Начин на приготвяне:
В една тава се смесват всички нарязани на дребно зеленчуци, каймата, доматите и подправките. Налива се вода, колкото да покрие картофите. Пече се в предварително загрята фурна на 200C за около час. 
Докато се пече си приготвяме заливката: разбиваме яйцата, смесваме ги с киселото мляко и солта. Когато картофите са омекнали, вадим тавата от фурната и заливаме със сместа, отгоре настъгваме кашкавал. Връщаме тавата във фурната и допичаме, докато се зачерви кашкавала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар