25.02.2015 г.

А вие обичате ли паста и пица? :)

Италианската кухня представлява съчетание от редица регионални готварски традиции, разделени по географски принцип, всяка от които има своите специфични продукти и  местни специалитети.Най-характерните местни кухни в Италия са Фриули-Венеция, Трентино-Южен Тирол, Ломбардия, Вале д'Аоста, Пиемонте, Лигурия, Емилия-Романа, Тоскана, Умбрия, Лацио със столицата Рим, Абруцо, Кампания, Калабрия, както и островните специалитети на Сардиния и Сицилия.
В исторически план италианската кухня се е развивала в две направления "кухнята на висшето общество" (Cucina alto-borghese) и тази на простолюдието (Cucina povera), която е дала на света такива традиционни ястия като пицата и пастата
Съставките и ястията варират според региона. Има много значими регионални ястия, които са станали както национални, така и регионални. Много от ястията, които някога са били регионални, в днешни дни са се разпространили в различни варианти по цялата страна . Сиренето и вино, са също неизменна част от тази кухня, играейки различни роли както на регионално, така и на национално ниво с много вариации и контролиран произход, за които има закони.
Кафето, и по-специално еспресото и капучиното, са много важна част от културата и кухнята на Италия. Заведенията, в които може да се опита италианска кухня са траториа, остериа и италиански ресторант. 

Топ 10 в италианската кухня

Няма коментари:

Публикуване на коментар